wtorek, 31 maja 2011

SORBETY MANGO, MALINA


Dzisiaj nie włączam piekarnika. Myślę tylko o zimnym...

Sorbety wg Magdy Gessler:

MANGO

2 owoce mango 10 łyżek campari
6 łyżek likieru pomarańczowego Cointreau 1 łyżka skórki pomarańczowej

Mango umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę.
Miąższ zmiksować ze skórką pomarańczową, wlać campari
oraz likier pomarańczowy, jeszcze raz zmiksować.
Sorbet przelać do pojemnika, zamrażać jak w przepisie poniżej.

MALINY

1,2 kg malin ok. 50 ml wody
Maliny włożyć do malaksera. Dodać wodę. Zmiksować na gładką masę.
Przełożyć na drobne sito.
Za pomocą gumowej szpatułki wycisnąć jak najwięcej płynu.
Nie naciskać zbyt mocno, aby drobne pestki nie przedostały się przez sito. Przełożyć
do plastikowego pojemnika.
Powinno wyjść ok. pół litra płynu.
Dodać syrop (1/3 l wody
na 1/3 kg cukru). Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
Schładzać w zamrażalniku ok. 30 minut.
Wyjąć i krótko zmiksować. Znowu umieścić w zamrażalniku.
Powtarzać tę czynność trzy, cztery razy.

Sorbet powinien być gładki i gęsty.





Przy okazji znalazłam systematykę wszystkiego co z sorbetem związane :

SORBET - lody na bazie wody lub soku bez produktów mlecznych i żółtek, ale za to z białkiem. Ma ziarnistą strukturę. Podawany jako deser lub między posiłkami.

SPOOM - sorbet zmiksowany z bezami i zamrożony.

SHERBET - ma podobną strukturę jak sorbet, ale zawiera produkty mleczne.

GRANITA - włoska "woda lodowa" o różnych smakach. Lekko zmrożona. Tradycyjne smaki: cytrynowa lub kawowa. Podawana w wysokich szklankach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz