wtorek, 17 maja 2011

KURCZAK FLAMBIROWANY

Dużo ognia, dużo aromatów na kolację ze znajomymi
Mam też lepszą nazwę- kurczak w tą i z powrotem
Składniki :
Kurczak bez skóry podzielony na 8 części bez skrzydełek
40g masła
4 szalotki
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 gałązka rozmarynu
50 ml koniaku
1/2 szkl białego wina
100g pomidorków koktajlowych w połówkach
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 szkl wody

1. w dużym garnku rozpuść maśło, podsmaż kurczaka po 1 minucie z każdej strony
2.wylej tłuszcz, podlej koniakiem i zapal. Uwaga! Duży ogień !!!!
3.wyjmij szczypcami kurczaka
4.do tego samego garnka włóż szalotki, podsmaż
5.wlej wino i wodę .Odskrob przypalony tłuszcz
6.wrzuć rozmaryn,dodaj kurczka, smaż 15 min
7.wyjmij kurczaka. Wyłącz gaz.
8.dodaj smietanę, pomidory i musztardę. wymieszaj. włącz gaz
9.dodaj kurczaka, sól, pieprz
10. Udekoruj rozmarynem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz