wtorek, 17 maja 2011

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM,TRUSKAWKAMI,



Rabarbar jest trochę dziki, nieoswojony wpada na stół w maju i robi zamieszanie....
A lubicie te nitki z kompotu rabarbarowego?

Ciasto z przepisu M. Kuronia- mam taką książkę z dedykacją ...

Składniki:
500 g mąki
150 g cukru
150 g masła
2-3 jajka
250 ml mleka
30 g drożdzy
sól, cukier wanikiowy

Rozczyn :drożdże, szkl letniego mleka, łyżka cukru i kilka łyżek mąki
Jajka ucieramy z cukrem, do mąki wlewamy masło , zaczyn, jajka sól, cukier.
Wyrabiamy, czekamy aż wyrosnie
Układamy na blasze, na nim rabarbar, truskawki,
Czekamy aż urośnie. Pieczemy godzinę




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz