środa, 1 czerwca 2011

CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI COBBLER


Życzę wam pysznego życia...
Ema na zielonej szkole,  Hania za mała....
zrobię  ciasto z okazji waszego święta ...sobie :)

przepis z  moje wypieki

Składniki na spód z owoców:
  • 450 g rabarbaru
  • 450 g truskawek
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, wg uznania i w zależności od owoców)
  • 3,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
  • 210 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru
  • 115 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka


Obrany rabarbar podgotować około minuty .
Do naczynia żaroodpornego położyć truskawki, rabarbar, posypać cukrem i skrobią ziemniaczaną
Masę marcepanową zmiksować z cukrem. Dodać masło, zmiksować. Kolejnie dodawać jajko, ekstrakt i miksować po każdym dodaniu, do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując, tylko do połączenia się składników.
Przygotowane ciasto wyłożyć łyżką na owoce. Nierówno, by owoce gdzieniegdzie wystawały,  Dodatkowo wierzch można posypać np. płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut, oprószyć pudrem i podawać ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz