Życzę wam pysznego życia...
Ema na zielonej szkole, Hania za mała....
zrobię ciasto z okazji waszego święta ...sobie :)
przepis z moje wypieki
Składniki na spód z owoców:
- 450 g rabarbaru
- 450 g truskawek
- 1 szklanka cukru (lub mniej, wg uznania i w zależności od owoców)
- 3,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
- 210 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
Obrany rabarbar podgotować około minuty .
Do naczynia żaroodpornego położyć truskawki, rabarbar, posypać cukrem i skrobią ziemniaczaną
Masę marcepanową zmiksować z cukrem. Dodać masło, zmiksować. Kolejnie dodawać jajko, ekstrakt i miksować po każdym dodaniu, do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując, tylko do połączenia się składników.
Przygotowane ciasto wyłożyć łyżką na owoce. Nierówno, by owoce gdzieniegdzie wystawały, Dodatkowo wierzch można posypać np. płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut, oprószyć pudrem i podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz