Rano w domu panował zapach pieczonych ptysiów.
Gorące- łamane rękoma, puste w środku, z budyniem i truskawkami.
Do tego sok i kawa. .nawet Hania spała .. Piękna pogoda za oknem
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka pełnego lub 2% mleka
- pół łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki zmiksować do gładkości
Przygotować pojedyncze foremki do mufinek , wyłożyć .
Napełnić je do 2/3 wysokości
Piec w temperaturze 210ºC przez 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 15 - 20 minut.
Podawać gorące.
Można podawac wersję słoną: z żółtym serem, twarożkiem i cebulką ..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz