Legendarny sos T.G.I Fridays do steków.. Dla niego tam chodziliśmy .....
Przepis pochodzi z blogu Kwestia smaku
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanka soku ananasowego
• 1/2 szklanki wody
• 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2/3 szklanki brązowego cukru
• 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
• 1 łyżka drobno startego ananasa (może być z puszki)
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• 1 łyżka whisky Jack Daniel's*
• 1 szklanka soku ananasowego
• 1/2 szklanki wody
• 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2/3 szklanki brązowego cukru
• 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
• 1 łyżka drobno startego ananasa (może być z puszki)
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• 1 łyżka whisky Jack Daniel's*
- Czosnek w łupince ułożyć na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki. Zdjąć łupinkę a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.
- W rondelku umieścić roztarty czosnek wraz z innymi składnikami sosu: sokiem ananasowym, wodą, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cebulą, ananasem, pieprzem cayenne oraz whisky Jack Daniel's. Zagotować mieszając aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30 - 45 minut, aż osiągnie średnio gęstą konsystencję (syropu).
- Używać do smarowania mięsa, ryb, piersi kurczaka w końcowej fazie grillowania/pieczenia, oraz do polewania gotowego dania (podawać na ciepło lub na zimno, w małych miseczkach). Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz