środa, 18 maja 2011

NIESPODZIEWANIE DOBRA ZUPA Z SELERA


Zupa,której nigdy wczesniej nie zamówiłabym..
Aż zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu kwestiasmaku.com
Piękna, prosta, nic nie zmieniac - wyśmienita..
Nie wiem, jak to możliwe, ale nie czuć selera, ani pora

Przepisuję w całości. Dziękuję

Składniki, 4 - 5 porcji:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży korzeń (bulwa) selera, 1/2 kg
1 duży por (tylko biała część), 100 g
3 ziemniaki, 300 - 400 g
sól morska, około 1/2 łyżeczki
2 litry bulionu jarzynowego lub wody (lub pół na pół z mlekiem)
1 łyżka oliwy extra vergine
50 g - 100 g sera brie (lub sera z niebieską pleśnią)
1 szklanka śmietanki kremowej 30% (opcjonalnie)

Do podania, np. rozkruszony zielony pieprz, razowe tortille z łososiem wędzonym, koperkiem, kremowym serkiem Philadelphia, ogórkiem, sałatą, rukolą.




  • W dużym garnku roztopić masło z oliwą, dodać obrany i pokrojony w 2 - 3 cm kostkę korzeń selera, białą część pora pokrojonego na 1 cm plasterki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać, posolić i dusić pod przykryciem na średnio małym ogniu przez około 15 minut, w międzyczasie dwa - trzy razy warzywa przemieszać. Warzywa mają zmięknąć, ale nie rumienić się.





  • Wlać bulion, wodę lub mleko oraz oliwę extra vergine, zwiększyć ogień i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować zupę przez około 25 - 30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Na koniec zupę zmiksować na maksymalnej mocy blendera, dodając ser brie i ewentualnie śmietankę kremową 30% dla uzyskania bardziej kremowej zupy. W razie potrzeby zupę przetrzeć przez sito. Podawać posypując rozkruszonym zielonym pieprzem i np. z razowymi tortillami z wędzonym łososiem, zieleniną i serkiem Philadelphia.



  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz