czwartek, 19 maja 2011

TARTA CZEKOLADOWA

Uwaga !!!! To nie jest blog dietetyczny !!!!!!!
Na dodatek  zanalazłam  wspaniały blog z samymi deserami.....
cytuję w całości  ..Tarta z MOJE WYPIEKI


Składniki na spód:
  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej
  • 50 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na spód włożyć do food procesora (malaksera)
i zmiksować na jednolitą masę.
Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości około 3 cm.
Wyrównać i schłodzić.




Składniki na mus czekoladowy:
  • 150 g czekolady gorzkiej, połamanej
  • 3 duże jajka + 1 żółtko
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 3 łyżki cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca.
W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier (jak na bezy).
Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od boków, podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz