Uwaga !!!! To nie jest blog dietetyczny !!!!!!!
Na dodatek zanalazłam wspaniały blog z samymi deserami.....
cytuję w całości ..Tarta z MOJE WYPIEKI
Składniki na spód:
- 50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej
- 50 g masła, o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki kakao
- 175 g ciastek digestive, pokruszonych
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na spód włożyć do food procesora (malaksera)
i zmiksować na jednolitą masę.
Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości około 3 cm.
Wyrównać i schłodzić.
Składniki na mus czekoladowy:
- 150 g czekolady gorzkiej, połamanej
- 3 duże jajka + 1 żółtko
- 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
- 3 łyżki cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca.
W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier (jak na bezy).
Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od boków, podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz