poniedziałek, 16 maja 2011

BOEUF BOURGINIONE - wg. Julia Child

Byłam tak głodna na filmie Julie and Julia ...
....Debiut w domu po chrzcinach Hani dzięki pomocy Agnieszki


Składniki :
85 g masła
175 g chudego boczku
900 g wołowiny
3 ząbki czosnku
1 marchew, 1 cebula
2 łyż mąki
350 ml czerwonego wina
500 ml bulionu
1 łyż. koncentratu
12 szalotek
12 malutkich pieczarek
2 łyżki masła

Na patelni rozgrzać masło, olej, podsmażyć boczek.
Wyjąć i włożyć do rondla żeliwnego
Smażyć wołowinę w kawałkach
Wyjąć i włożyć do rondla żeliwnego
Smażyć marchewkę, cebulę, czosnek
Wyjąć i włożyć do rondla żeliwnego
Podusić 3 min, dodać mąkę - zalać winem i bulionem
Sół, pieprz, zioła Boquet garni, koncentrat
Dusić w piekarniku 2 godziny - 150 stopni
Podsmażyć szalotki na maśle
Potem osobno pieczarki
Dodac do dania- dusić pół godziny

Idealne z bagietką lub knedlami z bagietki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz