czwartek, 19 maja 2011

KURCZAK W ESTRAGONIE - POULET A L'ESTRAGON

Pierwszy obiad, który zjemy  w tym roku na dworze ...
( czytaj . balkonie 1m x 4m)

Składniki :
4 dymki
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
2 filety z piersi kurczaka
80 ml białego wina
60 ml śmietany
biały pieprz
2 łyżeczki świeżego estragonu

Rozgrzej oliwę, wrzuć dymkę, wymieszaj. Dodaj suszony estragon, Smaż kurczaka 5 minut.
Jeśli dymka będzie się przypalać zeskrob i połóż na mięsie
Obróc kurczaka i zalej winem, Wsyp sól, duś 10 - 15 minut.
Wyciągnij kurczaka. Pozostały płyn zagotuj, dodaj śmietanę , swieży estragon, posyp białym pieprzem
Polej piersi kurczaka sosem i swieżym estragonem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz