niedziela, 8 czerwca 2014

Placuszki z jabłkami

Pyszne, lekkie placuszki na sniadanie, kolacje 


 2 jabłka 
0,5 szkl maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki cukru
Cukier waniliowy
Sól 

Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, obtaczamy w cukrze waniliowym 

Mieszamy mąkę, żółtka, jogurt,cukier na jednolita masę
Dodajemy ubite białka i jabłka

Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy placki łyżka lekko ugniatajac, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony

Odsączamy tłuszcz na ręczniki papierowym. 

Przez smażeniem w głębokim tłuszczu placuszki są chrupiące, ale nie naciskają tłuszczem. Świetne rownież na piknik jako zimne przekąski 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz