czwartek, 19 czerwca 2014

Grattin - Francuska zapiekanka z ziemniaków


Ziemniaki zapieczone z serem i śmietaną. Rozpuszczające się w ustach .
 Pyszne jako dodatek do ryby lub mięs


Składniki:
1 kg ziemniaków obranych, pokrojonych w grube plastry
15 dkg sera żółtego
250 ml śmietany 12%
czosnek, sól, pieprz
masło

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Roztopić masło z czosnkiem i śmietaną , przyprawić (opcjonalnie można dodać Gałkę muszkatułową)
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ziemniaków.Posypać połową startego sera.
Położyć reszę ziemniaków. Zalać śmietaną .Dodac resztę sera
Piec do momentu, kiedy ser zbrązowieje- ok 1-1,5 godziny
Podawać natychmiast


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz