czwartek, 20 marca 2014

RAVIOLI z ricotta, szynka i orzechami

Sobota południe, trojka dzieci próbuje mnie opanować.
 Muszę odreagować - zaczynam przygodę z ravioli





Ciasto :
200 g maki
2 jajka
100 ml wody, sól
Całość unieść i odstawić do lodówki na pół godziny, aby zmieklo

Farsz :
15-20 dkg serka ricotta
Garść prażonych orzechów włoskich lub laskowych
Kilka plasterków szynki partnerskiej lub podsmazonego boczku
Sól, pieprz

Ciasto wałkować na cienkie płaty, układać kupki farszu na jednej połowie i przykryć druga. 
Odciąży nożem i zamknąć przy pomocy specjalnych narzędzi lub widelca z każdej strony
Gotować 3 -5 minut . Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na minutę pierogi, posypać parmezanem.
Polecam rownież wersje z pesto na wierzchu, lub orzechami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz