czwartek, 20 marca 2014

Gołąbki czyli z matki na córkę

No wiec w końcu dochodzimy do dań zagrożonych wyginięciem.
W odświeżonej wersji polubilismy je i wracamy 
















Składniki na farsz 
Pół kilograma mięsa mielonego 
Tyle samo objętościowo ugotowanego ryżu
Podsmażona na maśle cebulka 
Sól, pieprz,
Jedno jajko
Rozmaryn, natka pietruszki pokrojone 
Całość wymieszać 

Liście kapusty wloskiej wkładać  w całości do wrzątku i gotować ok 2 minut
Zawijać farsz lepiac małe zawijatka i ułożyć obok siebie w rondlu . Kapusta włoska daje ładniejszy kolor od zwykłej i liście są delikatniejsze 

Na oliwie podsmazyc 2 ząbki czosnku, zalać  przecieram pomidorowym z puszki, całość zalać gołąbki. 

Dodać dużo bazylii,  rozmarynu dusić około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz