Po pierwsze tortilla. Zamiast kupować gotowe, pełne składników niewiadomego pochodzenia, naprawdę szybko można zrobić świeże pachnące tortille
Tortille pszenne 6 sztuk
25 dkg maki
1/2 szkl wody
1/4 szkl oleju
Szczypta soli
Mąkę ugniatamy w solą i woda powoli dodając olej około 10 minut.
Formujemy w wałek i dzielimy na 6 części. Każdy kawałek rozwalkowywujemy na bardzo
cienkie krążki i pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż pokażą sie bąble z każdej strony
Nadzienie :
1.podwojna pierś z kurczaka
Puszka całych pomidorów
Szklanka tartej mozzarelli
Pół szklanki żółtego sera
Czosnek, rozmaryn, oregano
Kurczak kroimy na kawałki i dodajemy zioła. Podsmażamy na patelni .
Podsmażamy czosnek , dodajemy sól i pomidory. Dusimy ok 5 minut
Na patelni grillowej kładziemy tortille, smarujemy sosem, układamy kurczaka i ser.
Składamy w pół i podsmażamy, aż powstaną specyficzne paski, dogniatamy i przesmażamy na drugiej stronie
Kroimy jak pizzę w trójkąty....
Puszka całych pomidorów
Szklanka tartej mozzarelli
Pół szklanki żółtego sera
Czosnek, rozmaryn, oregano
Kurczak kroimy na kawałki i dodajemy zioła. Podsmażamy na patelni .
Podsmażamy czosnek , dodajemy sól i pomidory. Dusimy ok 5 minut
Na patelni grillowej kładziemy tortille, smarujemy sosem, układamy kurczaka i ser.
Składamy w pół i podsmażamy, aż powstaną specyficzne paski, dogniatamy i przesmażamy na drugiej stronie
Kroimy jak pizzę w trójkąty....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz