piątek, 21 marca 2014

Chicken tikka masala


Ulubiona przyprawa Emy na ten rok - curry .







Skladniki :
Podwójna pierś z kurczaka 

Kroimy na małe kawałki i marynujemy w mieszance 
Kilka łyżek jogurtu 
 Starty Imbir, ostra papryka, cynamon, curry
2 zabki czosnku 
Może być tez gotowa mieszanka .

Pozostawiamy na kilka godzin w lodowce

Kurczaka podsmażamy na patelni

Na drugiej patelni przygotowujemy sos
Podsmażamy 2 ząbki czosnku, zalewamy przecieram pomidorowym z puszki
Dodajemy cukier, cynamon,curry, imbir, sól, pieprz, kurkumę paprykę ostra i słodka , kmin rzymski, kardamon( lub mieszankę garam masala zamiast pojedynczych przypraw )
3 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki octu winnego
Łączymy składniki i dusimy ok 15 minut
Podajemy z ryżem i gęstym jogurtem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz