piątek, 10 czerwca 2011

BISCOTTI Z MORELAMI I MIGDAŁAMI

Przyjemnie mieć w domu swoje ciastka w puszce.
 Do kawy, dla niespodziewanych gości.
Te super twarde, idealne do podgryzania lub do kawy
Przepis z moje wypieki

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub z migdałów, jak wolicie)
  • 100 g całych, obranych migdałów
  • 70 g drobno posiekanej suszonej moreli
Jajko ubić mikserem razem z cukrem Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać migdały, morelę, wymieszać.
Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, ostudzić.
Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwaracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.
 U mnie niestety istnieją maksymalnie dwa dni ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz