czwartek, 10 kwietnia 2014

Wielkanoc naturalnie - majonez


Wielkanoc, to zawsze był czas, kiedy na stole pojawiały sie pierwsze nowalijki..robiło sie kolorowo.
Teraz są przez cały rok, a o tej porze to raczej ich mocno unikamy :)


Nie znam przepisów babci na Wielkanoc, to raczej grudniowe święta pełne są rodzinnych wspomnień.
Wielkanoc traktuje naturalnie,bez przetworzonych rzeczy,ze świeżym majonezem, który zrobią dziewczynki...

MAJONEZ wg Ewy Wachowicz:

 1 jajko
Szczypta cukru, sól,pieprz
2 łyżki białego octu winnego
250 ml oleju roślinnego

Jajko, sól, cukier, ocet roztrzepać w misce i ubić na pianę. Powoli dolewam olej, ciagle mieszając, aż sos zrobi sie biały. Posypać pieprzem
My często dodajemy odrobinę rozgniecionego czosnku 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz