czwartek, 10 kwietnia 2014

Jajka przepiórcze


W naszym domu od lat te jajeczka jemy z zurkiem na wielkanocne śniadanie.
Ponieważ są to jajka przepiórki, malutkie,kolorowe chętnie próbują je dzieciaki

Składniki 
7 jajek, 1 cebula, 40 dag mięsa mielonego doskonałej jakości 
bułka tarta pieprz, sól, 1 łyżka ostrejmusztardy,
 3-4 łyżki mąki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub gałązka tymianku 

6 jajek ugotować na twardo Schłodzić i obrać ze skorupki.
Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, musztardą oraz opcjonalnie innymi ziołami i przyprawami
Jajka na twardo obłóż warstwą masy mięsnej i dociśnij. Aby mięso nie kleiło się do rąk, wystarczy oprószyć dłonie mąką.
Ubij ostatnie jajko. Jajka w mięsie spanieruj - obtocz w mące, następnie zanurzaj w ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.
W rondelku rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (aż panierka nabierze złotego koloru - ok. 8 minut). Wyjmij jajka i osącz z nadmiaru tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz