Składniki:
2 małe piersi z kaczki
4 jabłka
majeranek
300 g ziemniaków
2 łyżki octu jabłkowego Fine Food
2 łyżki miodu
garść orzechów laskowych
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie, przekrój na ćwiartki, wrzuć do wrzątku i gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedź.
Skórkę kaczki natnij w kilku miejscach, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, przysmaż ją z dwóch stron na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego, naokoło ułóż podgotowane ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut na 190 stopni (dłużej jeśli wolisz mięso bardziej wypieczone). Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek i napełnij je orzechami. Przełóż je do foremek żaroodpornych, zalej miodem i octem jabłkowym. Wstaw do piekarnika na 7 minut na 190 stopni. Upieczone piersi kaczki podawaj z ziemniaczkami i jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz