Składniki : poledwiczka wieprzowa
Olej czosnek,sól,pieprz
tymianek świeży
20-30 dkg kurek
Śmietana
Cebula
Poledwiczke kroimy na plastry i lekko rozgniatamy ręka . Pieprzymy,nacieramy czosnkiem, świeżym tymiankiem i oliwą
Kurki myjemy
Na maśle smażymy pokrojona cebulkę i dodajemy sól i kurki. Dusimy. Dodajemy odrobine tymianku, pieprzu, aż zredukujemy wodę
Poledwiczki obsmazamy na dużej ilości masla z każdej stronie po 3 mińuty na bardzo rozgrzanej patelni. Przed przewróceniem na druga stronę polewamy łyżkąroztopionego masła nie upieczona jeszcze górę mięsa, aby zciac białko. To bardzo ważne !
Do kurek dodajemy śmietanę
Poledwiczki odstawiamy na chwile i dopiero solimy .
Wspańiale danie z ziemniaczkami lub bułka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz