środa, 21 września 2011

PARMIGIANA DI MELANZANE CZYLI ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

Hania nie śpi już w dzień po moim powrocie z pracy ........
Nie jestem w stanie podgrzać czegokolwiek, nie mówiąc o zrobieniu zdjęć, czy gotowaniu. Mocne postanowienie- przynajmniej 1 wpis na kilka dni ....

Danie, ktore wspaniale pasuje do mięsa, jak również samo w sobie jest pyszną kolacją
na jesienne chłody


Składniki :
1 kg bakłażanów
2 puszki pomidorów
Bazylia świeża
Oliwa do smażenia
2 - 3 kulki mozzarelli,
2 ząbki czosnku i ew. pół cebuli
Parmezan świeżo starty
Sól
pieprz


Bakłażany kroimy w plastry i solimy. Po 5 minutach suszymy chusteczką. W międzyczasie smażymy czosnek i pomidory. Dodajemy sól, pieprz.
W Naczyniu żaroodpornym ukladamy warstwami -polowę sosu, baklazana, pokrojona mozarelle,  znow sos i bakłażan. na wierzch można posypac parmezanem .Piec ok 30 minut  w piekarniku w temperaturze ok 180

Pycha!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz