czwartek, 22 września 2011

Mule w białym winie

Proste, szybkie danie, najlepsze ze świeżych muli

Składniki :
2 kg muli
10 g natki pietruszki
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
250 ml białego wina
4 łyżki oliwy
kromki chleba
sól, pieprz
....................................................................................................................................................................................................................................
Mule wyszorować szczotką. Ważne by wszystkie były zamknięte.Cebulę obrać i grubo pokroić na kawałki. Łodygę selera umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. W garnku rozgrzać oliwę i włożyć cebulę, czosnek i seler. Smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, aż cebula będzie szklista. Włożyć mule, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zwiększyć ogień do maksimum i gotować pod przykryciem, aż mule się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, by wymieszać mule. Gdy wszystkie mule się otworzą, wyłożyć je na talerze, posypać natką pietruszki i podawać z opiekanymi kromkami chleba.



 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię mule, szkoda, że nie są łatwo dostępne. Twoja propozycja wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń